Haber

TCMB’nin Döviz İşlemlerinde Çalışma Saatlerini Kısaltması Uzmanlar Tarafından Nasıl Yorumlandı?

Merkez Bankası rezerv artışını anlatırken, ‘bankaların döviz işlemlerini düzenlemeye devam ettiği’ de savunuldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mesai saatleri dışında döviz işlemlerinin yapılmaması için geçtiğimiz aylarda bankalara sözlü talimat verdiği ileri sürülmüştü.

2022 yılını geçen yılın sonlarında faiz indirimlerinin tetiklediği kur krizinin bir daha yaşanmaması için tedbirlerle geçiren TCMB’ye yeni bir tartışma geldi.

Bloomberg’in iddiasına göre TCMB’nin bankalara gönderdiği yazıda özellikle sabahın erken saatlerinde döviz işlemlerinin yapılma saatlerini düşürmeleri gerektiği belirtildi.

pbs.twimg.com

Ayrıca bankaların kendi bilançolarına ilişkin işlemlerinin piyasada oynaklığı tetiklediği belirtilirken, süreçlerin devam etmesi halinde detay verilmeden “yeni tedbirler” uygulanacağı uyarısında bulunuldu.

Kaynak: Bloomberg

Konuyla ilgili Merkez Bankası’ndan herhangi bir açıklama gelmezken, Önder Şahap Kavcıoğlu dün ve önceki günlerde katıldığı yayınlarda özellikle son dönemdeki rezerv artışına vurgu yaptı.

Bu haberi paylaşan eski üst düzey bankacı ve mali müşavir Ömer Gencal, durumu “uyuyan devi uyandırmak” olarak nitelendirdi.

Bu paylaşım üzerine meslektaşı İris Cibre ile diyaloğu da dikkat çekti.

Ekonomist Atilla Yeşilada da bu haberle ilgili olarak, “Yani dövizi çok erken ya da çok geç almak yasak. Doğru zaman ne zaman? Alacakaranlık Kuşağı mı?”

Bu uyarının ardından Bloomberg editörü Taylan Bilgiç bu sabah yaptığı işlemlere dikkat çekti.

2022 yılında dolar karşısında yaklaşık yüzde 29 değer kaybeden Türk Lirası, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Arjantin Pezosu’nun ardından en kötü performans gösteren para birimi olarak görülüyor.

Merkez Bankası’nın saldırıları “liralaşma” olarak açıklanırken, döviz işlemlerinde bu tür düzenlemeler yatırımcıların bir müdahale olup olmadığını sorgulamasına neden oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu