Yaşam

Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nde uluslararası jüri üyeleri açıklandı

Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Sinema festivali; Geleceğin teknolojik araçlarının ve bilimin sınırsız olanaklarının sanatla buluştuğu unutulmaz bir deneyim için gün sayıyor. Festivalin uluslararası sanat yönetmenleri; Aynur Kazaz ve Balım Tanrıöver bilimkurgu filmlerinin sinemaya ve kültüre kattığı değeri vurguladı.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen 2. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Sinema Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği tarafından düzenlenen 26-29 Eylül tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek. Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği Kurucusu, İdari Yöneticisi ve Lideri Filiz Dağ yönetiminde gerçekleştirilecek olan festivalin uluslararası delegasyonunda; film eleştirmeni Hande Kara, görsel efektler ve post prodüksiyonda dünyanın önde gelen ismi Takeshi Takadave son dönemde çok beğenilen Netflix dizisi Ateşli Baş ve Şahmaran’ın peyzaj yönetmeni. John Thomas var. Sanal Prodüksiyon Danışmanı (Başkan Yardımcısı) Altan Sebutekin jüri koltuğundayken; Aynı zamanda festivalin bu yılki uluslararası delegasyonunun başkanlığını da üstleniyor.

“US3F sayesinde senaryo yarışması ile Türkiye, Avrupa ve Uzakdoğu filmlerini izleyebileceğiz ve yerel bilimkurgu hikayelerini keşfedebileceğiz.”

Festivalin sanat yönetmeni Balım Tanrıöver yaptığı açıklamada; Bilimkurgu türü yıllardır sinema dünyası için büyük önem taşımakta ve seyirci için yadsınamaz bir değere sahiptir. Her bilim kurgu filmi aslında hayal gücümüzü genişletiyor. En bilinen örnekleri 20 yıl önce üretilen Jurassic Park, Minority Report, AI gibi teknolojiler, günümüzde genetik bilimi ve yapay zeka konusunda hızla gelişiyor ve bilim adına hayata geçiyor. Teknoloji artık o kadar hızlı ki Hollywood, oyuncuların dijital kopyalarının üretimi için yeni düzenlemeler getiriyor ve senaristler, eserlerinde yapay zeka kullanımına isyan ediyor. Etik tartışmalar devam ederken sıra dışı hikayeleri ve görsel efektleriyle sinemayı ayakta tutan, izleyiciyi cezbeden yegâne bilimkurgu sinemalarıdır. “Avatar: The Way of Water” filmi bütçesinin 1000 katı hasılat yaparken evrenin bilinmezliklerine olan merakımızı okyanuslara yöneltebiliyor. Dünyadaki gelişmiş teknolojiler, sinema endüstrisine çok ihtiyaç duyulan bir avantaj sağlıyor. İzleyicilere zenginleştirilmiş bir sinema deneyimi sunmaya yardımcı olan ilgi çekici ve net görseller, gelişmiş ses efektleri, daha kolay düzenleme araçları ve dijital sinema dağıtımı sağladığından, teknolojinin kullanımı sinema filmi üretiminin niteliksel yönlerini kolaylaştırdı. Türkiye’de daha çok bilimkurgu türünde üretim yapabilmek için teknolojik olarak ilerici stüdyoların artırılması ve yatırım yapılması gerekiyor. US3F Sinema Festivali’ni bu anlamda çok değerli buluyorum. Sinemada ise daha çok Amerikan stüdyolarının ürettiği sinemaları görebiliriz. US3F sayesinde Türk, Avrupa ve Uzakdoğu filmlerini izleyebilecek, senaryo yarışması sayesinde yerli bilimkurgu hikayelerini keşfedebilecek.” sözlerini yerleştirdi.

“Bilimkurgu, teknolojik gelişmelerle harmanlanarak insan yaşamını ve popüler kültürü şekillendirecek önemli bir edebiyat ve sinema türü olacaktır.”

2. Kozmik Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali Uluslararası Sanat Yönetmeni yapımcı Aynur Kazaz; “İnsanlığın hayal gücünü teknolojik, sosyal ve kozmik sınırların ötesine taşıyan bir bilimkurgu edebiyatı ve sineması türü. Geçmişten günümüze bilimkurgu eserleri, insan hayatını şekillendiren ve değiştiren pek çok değerli fikri bünyesinde barındırır. Bilim kurgu, gelecekteki etkilerini düşündüğümüzde daha da değerli bir rol oynamak üzere. Bilim kurgu, teknolojik ilerlemelerin önünü açan bir katalizör de olabilir. Hayallerimizde bile sonları zorlayan kavramlar yarın gerçeğe dönüşebilir. Önümüzdeki beş yılda bilimkurgunun geleceği çok heyecan verici olacak. Bu süre zarfında bilimkurgu tıp, güç ve çevre gibi alanlarda da etkili olacaktır. Yapay organlar, gen terapileri ve saf güç kaynakları gibi bilimkurgu temaları gerçeğe dönüşebilir. Bilim kurgu, tanınan kültürde değerli bir yer alacaktır. Marvel ve DC gibi muhteşem kahraman evrenlerinin yanı sıra bilim kurgu temalı filmler ve diziler de büyük ilgi görecek. Star Wars ve Star Trek gibi klasik dizilerin yanı sıra yeni nesil uzay operaları da dikkat çekecek. Sonuç olarak, bilimkurgu önümüzdeki beş yılda teknolojik gelişmelerle harmanlanarak insan yaşamını ve tanınan kültürü şekillendiren değerli bir edebiyat ve sinema türü olacaktır. Gelecek için umutlar, endişeler ve dersler sunmaya devam edecek ve insanların bu gelişmeleri anlamasına ve yönlendirmesine yardımcı olacaktır. Ancak bilim kurgu, gerçek dünyaya getirdiği fikirleri değerlendirirken dikkatli ve sorumlu bir şekilde kullanmamız gereken güçlü bir araçtır.’ açıklama yaptı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu