Filmlerde Doğru Gibi Sunulan Ama Gerçekle İlgisi Olmayan Bazı Kalıplaşmış Gerçekler
Film izlemek ne kadar keyifli olsa da, sinemalar gerçek bir bilgi kaynağı değildir. Birçok kişi belgesellerden daha eğlenceli olan kurmaca filmleri tercih eder. Bu nedenle izleyiciler sinemalarda duydukları bazı yanlış bilgileri doğru zannedebilirler. Aslında sinemalarda çokça kullanılan ve hiçbir gerçeklik payı olmayan bu tıbbi klişeleri sizler için derledik.
SPOILER UYARISI: Dikkat! Spoiler içerir!
1. Güneşin rengi sarı değildir.
2. DNA kehribarda uzun süre korunamaz.
3. Yeterli polis ve kötü polis yaklaşımı çok gerçekçi değil.
4. Geniş aralıkların ortasında anlık bağlantı kurulamaz.
Senaristler bazen şöyle düşünürler: Bir kıtadan diğerine anlık bağlantı mümkünse, bu uzaydayken de olabilir. Onlara korkunç bir haberimiz var: Fizik kanunlarını çiğniyorlar, bilmiyorlar! Evet, Ay’da biriyle konuşabiliriz ama Mars’ta biriyle anında iletişim kurmak imkansızdır. Işık hızında bir mesaj gönderirsek, mesajın ulaşması 12 dakika 30 saniye sürer.
5. Köpek balıkları bir damla kanı bile kilometrelerce öteden hissedemezler.
Köpekbalıklarının harika bir koku alma duyusuna sahip olduğu doğru olsa da bu sinemalarda abartılıyor. Bazı köpekbalıkları milyonda bir oranında kan kokusu alabilir ki bu tüm okyanusta olabilecek bir şey değildir. Araştırmalara göre insan kanı dikkatlerini çekmiyor. Köpekbalıklarının hâlâ saklandığı açık denizde kanayan bir yarayla dolaşmamanız doğaldır. 🙂
6. Koyu saçı platin sarısına ağartıcı olmadan boyayamazsınız.
Film karakterlerinin ne tür bir çalışma kullandığını bilmesek de saçlarını boyarken açılış kısmını atlıyorlar. Saçlarını boyarlar ve sararır. Sorun şu ki, tek başına boyamak koyu renkleri kapatmaz. Muhtemelen filmdeki karakterle aynı saç rengine sahip olmaya çalışıyorsunuz ama sonuç hüsran olabiliyor. Ayrıca, saçınızı koruyun Kızıl SerçeSinemada olduğu gibi eldivensiz resim yapmaya çalışmayın!
7. Barmenlerden birini istemek anlamsızdır.
Aradığınız kişinin fotoğrafıyla bir barmene gidip bu kişiyi görüp görmediklerini sorarsanız muhtemelen hiçbir şey hatırlamayacaklardır. Onlara filmlerdeki gibi bahşiş vermek hafızalarına yardımcı olmuyor. Barmenler günde yüzlerce insanla görüşüyor, bu yüzden yolcularFilmde olduğu gibi robot olmadıkları sürece gördükleri tüm yüzleri hatırlayamamaktadırlar.
8. Fareler peyniri sevmez.
Bilinen bu gerçek hatanın kaynağını tam olarak bilmiyoruz. Peynir ve fare, ana akımda ayrılmaz bir ikili. Ancak gerçek şu ki, peynir muhtemelen fareler için son tercih edilen besindir. Bir deneyde farelere peynir, fıstık ezmesi ve peynir verildi. Pek çok fare yer fıstığı ve üzüme yönelirken hiçbiri peyniri tercih etmez. Galiba tercihleri kaşar falan, kim bilir?
9. Fotoğrafik hafıza diye bir şey yoktur.
Sayısız film ve dizi karakteri, Takım elbiseMike ve Ejderha Dövmeli Kız ‘deki Lilibeth karakteri gibi birden fazla şeyi mükemmel bir şekilde hatırlayabilir. Ama ne yazık ki gerçek hayatta bu kadar güçlü ve etkili olabileceğine dair bir kanıt yok. Dünyada yüzden az insanın otobiyografik anıları vardır. Ancak bu kişilerin özellikleri sinemadakilere benzemez. Diğer insanlardan daha iyi hatırlama yetenekleri yoktur, yıllar önce özel bir günde ne yediklerini hatırlayacak kadar ilginç özelliklere sahiptirler.
10. Bataklığa düşmenin mutlak sonu, ölmek değil.
Yapılan bir araştırmaya göre birçok insanın batarak ölmeyebileceği ortaya çıktı. Araştırmayı yapan bilim insanı, aldığı bataklık örneğinde insan yüküne denk gelecek cisimler kullanmış ve her defasında cisimlerin yarıya kadar battığını ve tekrar yüzeye çıktığını gözlemlemiştir. Bu işte olduğu gibi yüzeyde kalır ve sakinliğinizi korursanız, ondan kurtulabilirsiniz. Bu konuyu aşağıdaki içeriğimizde daha ayrıntılı olarak ele aldık.
11. Yıldırımın yere iki kez düşmesi gibi.
Birçok sinemada yıldırımın aynı noktaya asla düşmeyeceği söylense de bu bilgi sinemaların klişeleşmiş yanlış bilgilerinden biridir. Venezuela, dünyada yıldırımın en çok çarptığı yerlerden biri. Maracaibo Gölü’nün her kilometrekaresine yılda ortalama iki yüz elli yıldırım düşmektedir.
İşte size doğru bilgiler. 🙂
12. Denizanası ısırığına idrar iyi gelmez.
Yazıyı ilk okuduğunuzda aklınıza o efsanevi Friends sahnesi geldi mi? İzleyen arkadaşlar mutlaka hatırlayacaktır. Bir denizanası Monica’nın bacağını ısırıyor. Chandler ve Joey bir test bulmaya çalışsalar da akıllarına idrarın bir lokma için iyi geleceği efsanesinden başka bir şey gelmez. Bu şekilde uyguladıktan sonra Monica’nın ağrıları geçer. Gerçek hayatta böyle bir şey mümkün değil.
13. Sayısız mermi alan bir adam savaşamaz.
Vurduğu noktadan hayati tehlike arz eden bu sahneler sizce de gerçekçi değil mi? Kahraman karın boşluğuna isabet eden bir kurşunla savaşmaya devam etse de bu gerçekte olursa kişinin hareket açıklığı büyük ölçüde kısıtlanır.
14. Kilitli kapı kurşunla açılamaz.
Bunu gerçek hayatta yapmak çok zordur. Yapılan bir araştırmaya göre bu ancak yakın mesafeden ve darbe etkisi yüksek bir tüfekle olabilecek bir şey.
15. İnsanlar beyninin sadece yüzde 10’unu kullanmıyor.
Lucy filminde insanların beyinlerinin sadece yüzde onunu kullandıkları söylenmektedir ancak bu telaffuzun bilimsel bir dayanağı yoktur. Herhangi bir ruhsal bozukluğu yoksa kişi beyninin yüzde 100’ünü kullanabilir.
Peki, en çok hangi film klişesinden sıkılırsınız? Yorumlarda buluşalım mı?